HOE WORDT GLAS GEMAAKT?

Toen Amerikaanse wetenschappers in 1945 een prototype van de atoombom testten in de woestijn van New Mexico, veranderde de explosie het zand in de onmiddellijke omgeving van de inslag in glas. Gelukkig zijn er gemakkelijkere en minder extreme manieren om glas te maken, maar ze hebben allemaal enorme hoeveelheden warmte nodig.

In een commerciƫle glasfabriek wordt zand gemengd met afvalglas (afkomstig van recyclinginzamelingen), natriumcarbonaat (natriumcarbonaat) en kalksteen (calciumcarbonaat) en verwarmd in een oven. De soda verlaagt het smeltpunt van het zand, wat helpt om energie te besparen tijdens de fabricage, maar het heeft een ongelukkig nadeel: het levert een soort glas op dat oplost in water! De kalksteen is toegevoegd om dat te voorkomen. Het eindproduct wordt natronkalk-silicaglas genoemd. Het is het gewone glas dat we overal om ons heen kunnen zien.

Glasmakers gebruiken een iets ander proces, afhankelijk van het soort glas dat ze willen maken. Gewoonlijk worden andere chemicaliƫn toegevoegd om het uiterlijk of de eigenschappen van het afgewerkte glas te veranderen.

www.wingman-montage.nl